Fosterovervågning

En af jordemoderens fornemmeste opgaver under en fødsel, er at holde øje med, at barnet har det godt. Det har vi forskellige metoder til.

 

Doptone og trærør

Hvis den fødende er sund og rask, og graviditeten har været ukompliceret, vil jordemoderen lytte til barnets hjertelyd med en doptone eller et trærør. En doptone er et lille håndholdt ultralydsapparat, og når man sætter det på den gravide mave nogenlunde ud fra barnets hjerte, kan man høre hjertelyden ud i rummet.

Trærøret er den oprindelige version af doptonen, og her lytter jordemoderen til barnets hjertelyd gennem trærøret. Det er således kun hende, der kan høre det. Jordemoderen lytter cirka hvert kvarter i den aktive fase af fødslen og efter hver ve i pressefasen.


CTG

CTG står for Cardio-Toco-Grafi, og CTG’en bruges til at overvåge barnets hjertelyd kontinuerligt gennem fødslen. CTG anvendes under komplicerede fødsler med et større behov for overvågning.

Den fødende får to bælter om maven med henholdsvis en hjertelyds-måler og en ve-måler. CTG’en tegner en graf på en skærm, som jordemoderen bruger til at tolke barnets hjertelyd og vemønsteret. Kan der ikke opnås tilstrækkelig registrering af hjertelyd med måleren udenpå maven, kan man sætte en elektrode direkte på barnets hoved, en såkaldt caputelektrode.


Blodprøve fra barnet under fødslen

Opstår der under fødslen mistanke om, at barnet er begyndt at tære på sine ressourcer, kan en læge tage en blodprøve fra barnets hoved. Mistanken kan f.eks. opstå, hvis barnets hjertelyd dykker i længere tid af gangen. Blodprøven viser iltmætningen i barnets blod, og den giver på den måde et indblik i barnets ressourcer.

Vil du høre mere om overvågning af barnet under fødslen?

Lyt til EP. 26 - We are watching you